Home » 2022 » April » 17 » Детската емоционална криза при промяна на социума - смяна на училище, местоживеене, град и др.
3:34 PM
Детската емоционална криза при промяна на социума - смяна на училище, местоживеене, град и др.

Дори и най-малкото и организирано преместване може да се сравни със стихийно бедствие. Трудно е дори за възрастните. Децата често са съвсем забравени. Родителите са напълно ангажирани с пренасянето на багажа, превоза, решаване на юридически въпроси. В такъв момент децата остават сами със себе си и собствения стрес.  Този стрес може да стане продължителен и хроничен, да се отрази зле на здравето на детето и семейните отношения. Погрешно се счита, че децата понасят смяната на мястото за живеене. Доказано е, че децата от предучилищна възраст преживяват преместването най-тежко от всички. Причината за това е, че у малките деца не са добре развити навиците им за общуване и изграждане на нови контакти. Стресът от преместването може да доведе до проблеми със съня и поведението на детето.

Психолозите убедително доказват, че най-лесно преживяват преместване децата от юношеската възраст. Ако има отрицателен ефект, то той се изразява в занижена успеваемост в училище.

Как да постъпим при стрес от преместване. – В този период е изключително важно детето да получи максимум внимание и поддръжка, а най-добре да се потърси подкрепа от психолог.  Важни са причините за преместването и настроението на родителите през периода. Децата усещат настроенията и ако преместването е поради развод, стресът ще бъде много силен.  Различно е, когато преместването е заради нов, по-просторен дом и настроението е добро. Във всеки случай, крайно важно е да се запази някакъв фрагмент от обичайната му обстановка, постарайте се да съхраните семейните традиции, ритуали, които сте имали преди.

 

 

Views: 305 | Added by: BACKO | Rating: 0.0/0
Total comments: 0