Home » Entries archive

Детската емоционална криза при промяна на социума - смяна на училище, местоживеене, град и др.

Pic shadow

Дори и най-малкото и организирано преместване може да се сравни със стихийно бедствие. Трудно е дори за възрастните. Децата често са съвсем забравени. Родителите са напълно ангажирани с пренасянето на багажа, превоза, решаване на юридически въпроси. В такъв момент децата остават сами със себе си и собствения стрес.  Този стрес може да стане продължителен и хроничен, да се отрази зле на здравето на детето и семейните отношения. Погрешно се счита, че децата понасят смяната на мястото за живеене. Доказано е, че децата от предучилищна възраст преживяват преместването най-тежко от всички. Причината за това е, че у малките деца не са добре развити навиците им за общуване и изграждане на нови контакти. Стр ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Read more...
2022-04-17

Семейството очаква ново дете – как да подготвим баткото или каката?

Pic shadow

Колкото по-рано проведете разговор за новия член на семейството, толкова по-добре. Бъдете спокойни, говорете уверено за да не изплашите детето. Същевременно бъдете готови за неочаквана реакция. Към разговор подхождате съобразно възрастта на детето.

- от 1,5 г. обяснявате максимално просто и достъпно. Детето все още не разбира всичко, но сте длъжни да говорите. ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2022-04-17

Как да постъпим, когато детето претърпи провал.

Pic shadow

Почти всички деца се стремят да бъдат първи във всяко състезание: кой пръв се облече, яде, тича и т.н., да не говорим за игри, в които в резултат на загуба децата изпитват всеобщо разочарование. Реакциите на поражението са различни: някои стискат юмруци и потрепват устни, някои имат сълзи в очите, а някои дори изпадат в истерия. Най-неприятното е, че детето често губи интерес към това, което не се е получило.  Родителите, за да не разстроят детето, често специално му признават победата - нека се радва. Това не е вариант, защото извън къщата винаги има някой, който ще бъде по-силен, по-пъргав и по-умен.

... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Read more...
2022-04-17

Критиката към детето – границата.

Pic shadow

Механизмът на детската психика е едновременно  съвършена и уязвима. Как работи - децата разделят света на лошо и добро. Доброто  обичат и ценят, а лошото – не.

Децата обобщават. Изводите, които правят децата за всеки частен случай, неизбежно се валидизира за всичко останало. Така мозъкът им се справя с големия обем от информация.  ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Read more...
2022-04-17

Какво се крие зад агресивното поведение на едно дете към друго? Как да постъпим като родители?

Pic shadow

Детето развива агресия, когато – го бият, издевателстват над него, принудено е да изпитва незаслужен срам, родителите редовно го лъжат, стават свидетели на родителско пиянство и побой, възпитават го в двоен морал, родителите не са взискателни и неавторитетни за детето, родителите нямат изградена доверителна връзка, настройват детето един срещу друг, родителите не общуват с детето, на детето му е забранено да кани свои приятели в дома си, родителите проявяват малка грижа и опека, живеят свой живот и детето се чувства необичано.

Агресивното поведение определяме по определени Критерии за агресивност.

1.    Често губи самоконтрол.
2.    Често спори, ругае с възрастните.
3.    Често отказва да спазва правила.
4.    Често целенасочено дразни другите.
5.    Често обвинява другите за своите грешки.
6.    Често се сърди и отказва да направи каквото и д ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2022-04-17

1 2 3 4 5 6 »