Home » 2022 » April » 17 » Как да постъпим, когато детето претърпи провал.
3:12 PM
Как да постъпим, когато детето претърпи провал.

Почти всички деца се стремят да бъдат първи във всяко състезание: кой пръв се облече, яде, тича и т.н., да не говорим за игри, в които в резултат на загуба децата изпитват всеобщо разочарование. Реакциите на поражението са различни: някои стискат юмруци и потрепват устни, някои имат сълзи в очите, а някои дори изпадат в истерия. Най-неприятното е, че детето често губи интерес към това, което не се е получило.  Родителите, за да не разстроят детето, често специално му признават победата - нека се радва. Това не е вариант, защото извън къщата винаги има някой, който ще бъде по-силен, по-пъргав и по-умен.

Победата е естествено желание на човек, помага за постигане на успех. За съжаление животът се състои не само от победи и постижения и за да не се превърне поражението в причина за отказване, детето трябва да бъде подготвено за провал.

Как да подготвите детето си за провал

Да бъда пример

Децата копират поведението на родителите си и по-често те формират своя собствена реакция към поражението, като наблюдават как възрастните се държат в случай на провал или загуба. Опитайте се да дадете правилния пример на децата си.

Позволяване на грешка. Първоначалното отношение на детето към собствените му грешки се формира от родителите. „Казах ти да не ходиш там – виж сега какво направи!”, „Предупредих те, че няма да го направиш както трябва”... Такава реакция от страна на родителите налага забрана за допускане на грешки. Не е нужно да слагате сламките през цялото време. Едно дете определено има нужда от негативен опит, за да може да си представи последствията от действията си и да бъде готово за различен изход от събитията.

Радвайте се на всяко постижение. Всяко състезание тества уменията на участниците и ако детето се окаже слабо в нещо, тогава това не трябва да се възприема от близките като бедствие. Поражението разкрива слабости и недостатъци. Ако винаги очаквате само победа от дете, тогава всеки провал ще се възприема от него като трагедия. Важно е да се празнуват добрите резултати на детето, неговото усърдие и постоянство.

Похвала за успехите. Похвалата е мощно оръжие и трябва да се използва правилно. Когато оценявате работата на детето, не е нужно постоянно да се възхищавате, особено ако няма причина за това. Разбира се, не е необходимо изцяло да отхвърлите работата, а да се опитате да намерите местата, където детето е пробвало, и да ги отбележите.

Винаги подкрепяйте. Опитайте се да сдържате разочарованието от неуспехите в детството. Не го утешавайте, или той ще започне да се чувства нещастен. В никакъв случай не казвайте на детето си, че е слабо, глупаво или мудно. Важно е детето да бъде разбрано и чуто! Важно е да сте наоколо: оставете го да говори, нека плаче. Когато емоциите утихнат, говорете за причините за провала. Уверете се, че победителите и губещите непрекъснато сменят местата си в играта и че следващия път той определено ще бъде победител, просто трябва да положите усилия! Най-важното нещо, което трябва да се възпитава у децата чрез примера на всякакви състезания, е желанието за самоусъвършенстване.

Не се шегувайте със загубата, с провала . Шегите няма да донесат желания резултат: това е важно събитие за вашия син или дъщеря и обезценяването му е обидно, освен това разстроено дете може да помисли, че му се смеете.

Научете го да уважава чуждата победа. Обяснете на детето си, че победителят е достоен за уважение, че всяко постижение е резултат от труд и че си струва да се радвате за противника.

Намерете примери за „успех и провал“ на различни хора, идоли на вашите деца, гледайте анимационни филми, програми, филми, които се занимават с подобни ситуации. В крайна сметка често се случва главният герой първо да е аутсайдер, а след това да трупа опит, да става по-мъдър и в крайна сметка печели!

Бъдете мъдра подкрепа за децата си. Трябва да има период на приемане на негативни моменти в живота. Това е етапът на формиране на личността. И като научим нашите малчугани в детството не само да печелят, но и да губят, да приемат пораженията си, да не ги виждат като „края на света“, ние им помагаме да станат психологически по-издръжливи и следователно по-щастливи!

Views: 275 | Added by: BACKO | Rating: 0.0/0
Total comments: 0