Home » 2022 » April » 17 » Семейството очаква ново дете – как да подготвим баткото или каката?
3:24 PM
Семейството очаква ново дете – как да подготвим баткото или каката?

Колкото по-рано проведете разговор за новия член на семейството, толкова по-добре. Бъдете спокойни, говорете уверено за да не изплашите детето. Същевременно бъдете готови за неочаквана реакция. Към разговор подхождате съобразно възрастта на детето.

- от 1,5 г. обяснявате максимално просто и достъпно. Детето все още не разбира всичко, но сте длъжни да говорите.

- от 2 до 5 г. могат да се зарадват искренно, но и да не се зарадват. Може да се появи ревност в различни форми. Родителят трябва да подходи максимално спокойно, търпеливо и внимателно.

- от 5 – 6 г. разговаряте леко и просто. На тази възраст децата знаят какво е брат и сестра. Възможно е да възникнат въпроси от къде идват бебетата и родителите трябва да обяснят какво се случва. Децата в тази възраст имат сформирано обкръжение извън семейството и рядко изпитват ревност.

Кога да бъде казано? – В най-удобния момент, но не по късно от четвъртия месец на бременността. Така се изключват първоначалните рискове, а и родителите имат време да свикнат, да се адаптират  и да се подготвят.

Какво да се каже? -  За появата на бебето е нужно да се говори като прекрасно събитие. Кажете, че сте радостни, че това е важно за вас и не бързайте да питате за чувствата на детето, докато то само не ви каже. Детето се нуждае от време за да подреди чувствата си.

 Фрази, които не бива да произнасяте :  - Решихме да си имаме бебе, за да не ти е скучно сам.  Ти вече си голям и ще помагаш в грижите за бебето.  Ти си длъжен да се държиш добре, да учиш добре, за да бъдеш пример за бебето. Ще делиш играчките с бебето.

Детето не носи отговорност за родителското решение да имат още едно дете и не бива да чувства такава. Постарайте се детето да разбере, че да бъде по-голямото дете е приятно, а не натоварващо.

Времето на промяна.  Всички промени, които детето може да приеме като негативни е най-добре да започнат преди раждането на бебето. Ремонтът на детската стая, новите мебели, детската градина – постарайте се всичко това детето да не свързва с появата не бебето.

Задължително е детето да участва в подготовката за раждането на бебето. Ангажирането му ще помогне по-малко да ревнува и по-малко да се бои. Позволете му в магазина да избира някои неща за бебето, да участва в избора на името, да участва в подреждането на бебешкия кът или стая. Непременно му разказвайте за неговото собствено раждане, покажете му снимки, говорете за чувствата си, когато се е родило детето.

Завишени очаквания. – Говорете истината на детето. Обяснете му, че веднага няма да може да си играе с бебето, че ще има период, през който бебето ще плаче, ще спи много, че ще се нуждае от много грижи. Обяснете, че мама ще отделя повече време бебето, защото е безпомощно, и че същите грижи е полагала за детето, когато е било бебе. Мама трябва категорично да заяви, че обича детето, както винаги.

Раждането. Обяснете на детето, че се е родило по същия начин в родилен дом. Бащата трябва да отдаде максимум внимание на детето, защото то е много развълнувано и го е страх.

След раждането. Детето трябва да разбере, че в семейството има промяна, но обичта към него е същата. През този период желателно е, детето да бъде у дома. Когато детето предлага да помогне – приемете я с благодарност. Позволете му да задава въпроси и да проявява чувствата си. Детето трябва да се чувства обичано, както винаги.

Допускани важни грешки -  Родителите питат детето „братче или сестриче искаш?“ и то отговаря „Не“.  Бебето е в къщи и детето получава забрана да говори високо, да скача и да тича – не, бебето ще се адаптира.  Родителите изместват вниманието си върху бебето и лишават детето – единият родител трябва да обръща внимание на по-голямото дете.  Прехвърляне на грижа за бебето върху детето – винаги благодарете. Ако детето откаже помощ, значи, че е лишено от вниманието ви.  Обичайте децата си еднакво, не ги делете, изградете равноправни отношения и децата няма да ви делят, а ще се радват, че са се родили в такова прекрасно семейство.

Views: 368 | Added by: BACKO | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar