Home » 2017 » June » 14 » Желания, мотиви, потребности, мисли
8:15 PM
Желания, мотиви, потребности, мисли

Известна ни е поговорката „Кажи ми кои са ти приятелите /какво четеш, какво обичаш, какво е хобито ти/ и аз ще ти кажа кой си.” Друга модификация на мъдрото изречение е – „Кажи ми какво искаш и ще ти кажа кой си.” – предлага Лаура Кинг от SMUniversity. Проведеното от нея изследване на човешките желания, позволява да се говори за връзката им с личностните особености на всеки човек.

Лаура Кинг изяснява три ценни желания на 405 студенти от колежа. Отговорите са най-различни – от най-баналните „да бъда здрав и щастлив” до неочакваните, като „да ям китайска храна до края на живато си.” Но най-честите били мечтите – любов, щастие, сватба, пари, успех, самоусъвършенстване, възможност за помощ на други.

Изследването анализирало връзката между личностните особености и желания на човека и изяснило, че:

- Мъжете по-често желаят интимни отношения и власт, докато жените по-често мечтаят за щастие, добро здраве и красива външност.
- Екстровертите, за разлика от интровертите, по-често споменават в желанията си други хора, искат щастие и позитивни емоции.
- Невротиците искат да имат устойчива психика, нормално да взаимодействат с обществото.
Така също, анализирайки оценките на вероятността от изпълнение на желанията, получени от анкетираните, изследователката стига до извода, че който е щастлив сега, вярва повече в своето щастие и в бъдеще.

Действително, ако се знаят мечтите и желанията на човек, може да се види негова определена личностна черта. А от къде идват желанията? Защо те всички са различни? Как желанията се превръщат в цели? Предстои да потговорим по тези въпроси.

Views: 742 | Added by: BACKO | Rating: 4.5/2
Total comments: 0
avatar