Home » 2020 » December » 17

МЕТОДИ И ПОДХОДИ ПРИ РАБОТА С АГРЕСИВНИ ДЕЦА

Pic shadow

Агресията, като най-общо определение, е поведение, причиняващо вреда. Агресията като форма се разделя на физическа /побой, нараняване/ и вербална/ словесна – обиди, клевети, отказ от общуване/. Тя винаги е съпроводена от негативни емоции и намерения да се причини зло. Съгласно някои теории, агресията се явява неотменна част от човешката природа.

Агресивното поведение в детска възраст е достатъчно нормално явление. Агресията на детето може да бъде насочена:

- към обкръжаващите хора извън семейството ( педагог, съученици);

- към близки хора;

- към животни;

- към себе си (скубане на косата, гризане на нокти, отказ от храна);

- към външни обекти (чупене на предмети, разрушаване на имущество);

- към символични и фантазни ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2020-12-17

Стив Бидълф

Pic shadow
"Отнасяйки се към децата с топлота и внимание, вие ги имунизирате против желанието да причинят болка и страдане на другите. Много месеци преди бебето да започне да говори, то слуша и помни почти всяка дума от вас. Най-важното нещо в умственото развитие на детето през втората година от живота е, че само тези, които обичат детето, могат да го научат на самодисциплина. Ако някой не получи любов в детството си, той просто не може да разбере какви чувства поражда и каква стойност има. Само получилият възпитание, може да се научи да възпитава другите."
Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2020-12-17

Какво се случва с детето, когато родителите го сравняват с някого, как се чувства и какви са последствията от сравнителното отношение?

Pic shadow
- "Как може Т. да получи отличен, а ти едвам четворка да изкараш?" - Убедена съм, че родителите го правят от най-добри чувства. Повечето родители са преживяли това отношение и смятат, че благодарение на него са станали успешни хора. Дали те са успяли да "забравят", когато родителите са ги отхвърляли, като са ги сравнявали с някого "Виж Т. е по-добър от теб." Това е болезнен опит, който децата пренасят в живота си като възрастни. На децата им е неприятно, унизително да бъдат сравнавяни с някого. Като възрастни те продължават да се сравняват с някого. - "Щом се държиш така, няма да те обичам." - Казаното означава - мога да те обичам, само когато ме устройваш, когато си ми удобен. Детето започва със всички сили да пренебрегва своите потребности и желания, превръща се в "антена", к ... Read more »
Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2020-12-17

Как реагират децата на гневните родителски закани, как ги възприемат и какви са последствията?

Pic shadow
- "Ще видиш ти, само се прибери", "Ще ти дам да се разбереш, като се прибереш", "В къщи ще те науча аз..." - Фрази, които изразяват, че родителят има право да постъпва с децата си както иска, без да се съобразява с техните чувства. За миг, родителят се превръща в надзирател, който наказва или опрощава. Децата, към които са отправяни подобни закани, в последствие, като възрастни, имат проблеми с началниците си, той като ги олицетворяват с родителите си - страхуват се от него и се стараят да угодят, за да избегнат наказанието. По правило, началството усеща това отношение и засилва унизителното отношение. - "Махни ми се от очите." "Изчезни", "Не мога да те гледам" - В превод тези думи, отправени към детето звучат така - "Ти ми съсипа живота. Не трябва да те има." В последст ... Read more »
Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2020-12-17

Гневният израз към детето и как да го избегнем.

Pic shadow
Измина дълъг период от време, който подложи всички нас на сериозно изпитание - психическо и физическо. Необходимостта от социална изолация се оказа колкото полезна, толкова и вредна. Ние, родителите сме склонни - волно или неволно, да "изпращаме" към детето словесен поток, който не му се отразява добре, наранява го трайно. 1. "Остави ме на спокойствие/Махни ми се от главата." - Тази фраза означава за детето - "Не се свързвай с майка си/баща си, защото тя/той е винаги заета/зает." Детето помни това през целия си живот. КАК ДА ПОСТЪПИТЕ? - Обяснете на детето, че имате ангажимент, който ще отнеме 15,20, 30 минути и след това ще сте на негово разположение. 2. "Виж се какъв си! / Виж се на какво приличаш!" - Етикет, с който заклеймяваме детето си и който, изречен от родител ... Read more »
Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2020-12-17

Думи за цял живот

Pic shadow

Понякога в общуването с децата си, родителите използват фрази, които повлияват негативно и трайно на психиката им. Затова е необходимо да подбират много внимателно думите и изразите, ако искат да възпитат уверени и хармонично развити личности.
- "Срамувам се от теб", "Ти си срам за семейството", "Виж се, ти си позор" - С тези изрази, родителят казва на детето "Ти си моят срам". Децата, които често чуват тези думи, много искат всички да видят истинската им същност. Но привличайки внимание, те не знаят как да постъпят и се затварят в себе си. Детето няма избор, то вече е нечий срам. То е дълбоко наранено от казаните думи.
- "Цял бащичко!", "Същата като майка си" или могат да бъдат изредени плеяда от роднини. - Изреченото обрисува първо отношението между майката ... Read more »
Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2020-12-17