Home » 2017 » May » 13 » Емоционалното здраве в отношенията на съпрузите
8:52 PM
Емоционалното здраве в отношенията на съпрузите
„Най-важното качество във всеки брак – емоционалното здраве на всеки съпруг.” – д-р Стенли Хелър, психиатър


   Днес е по-сложно от когато и да било, да се открие емоционално здрав/здрава съпруг/съпруга, тъй като нараства броя на хората възпитани в дисфункционални семейства - семейства, които са били разрушени от развод, алкохолизъм, наркотична зависимост, емоционално или физическо насилие.


   Хората, израстнали в такива семейства, носят в себе си убийствени рани. Тяхната лична болка е подтик да търсят онова, което може да излекува тази болка, да смекчи раните и да съберат разбития си на парчета живот. Всеки носи със себе си различни рани, произлезли от несъвършено общество.


   Всички хора са родени с някакви недостатъци. Но могат да се научат да се променят, а което не могат да променят, да се научат да приемат, вместо да бягат от себе си или да обвиняват другите. Преди да изградите успешен брак, необходимо е да изградите здрави любящи взаимоотношения със самия себе си.


„Да заобичаш себе си – това е началото на романа в дългия живот!” – Оскар Уайлд


   Важна предпоставка за приемане на съпруга такъв, какъвто е, се явява способността да приемете себе си, такива каквито сте.


   Здравата самооценка – това е правилното възприятие и оценка към себе си. Вие приемате своите слаби страни така, както силните, и чувствате, че заслужавате уважението на другите. Това здраво отношение към себе си ви освобождава дотолкова, че да подарите внимание на другите хора. Вие сте толкова търпим към слабостите на другите, както и към собствените си. Вие цените отличителните качества на другите, вместо да ги отхвърляте, да се боите или да се присмивате над тях. Вие осъзнавате, че различията правят всеки човек уникален.


   Занижената самооценка създава доминиращи защитни и неадекватни модели на общуване, възникващи за да се защитят вашите слаби страни. Ако вашата самооценка е ниска, вие попадате в отчаяние и депресия всеки път, когато се появява проблем.


   Напълно очевидно е, че това влияе на вашият брак. Човек с ниска самооценка, често се чувства нещастен и излива обвинения върху другите за всичките си проблеми   


     Първата любов, на която сте длъжни да се научите, това е любовта към самия себе си. Тогава и само тогава, вие ще можете напълно да обичате друг човек и да позволите на този човек да обича вас.

Views: 868 | Added by: BACKO | Rating: 4.0/5
Total comments: 0
avatar