Home » 2017 » May » 24

Можем да овладеем и контролираме емоциите си

Pic shadow

Загубата на самообладание и раздразнителността могат да нанесат вреда на физическото и психическото здраве. Но учените считат, че ние сме способни да се научим да запазваме хладнокръвие при среща с обстоятелства, които ни дразнят.

Представете си,например, че видео, в което участвате е пуснато в YouTube.

Въпреки че, нашите емоции могат да вземат над нас жесток контрол, ние винаги можем да бъдем по-високо от обстоятелствата и да реагираме на една или друга ситуация, така както на нас ни се иска.” – мнение на американския психолог Ари Новик. В тази връзка, той дава няколко съвета:

- Представете си, че към вас е насочена камера. В този случай за вас е по-малко вероятно да се ядосвате и ярко да изразявате своите емоции, само защото някой е паркирал на вашето място. Представете си, че това видео, примерно, е качено в YouTube. Бихте ли искали това?
- Следете дишането си. Изправете раменете и вдишайте дълбоко, а след това издишайте бавно. Дори ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2017-05-24

Различни видове гняв

Pic shadow

Ядът се изразява по различен начин: полезен или опустошителен, силен или слаб:

1.Някой ме напада или се отнася несправедливо и аз реагирам съответно с гняв и яд. Този яд прави възможно да се защитавам силно или да се наложа. Той ме прави способен да действам, позитивен е и ме прави силен. Този гняв се отнася до темата и затова е подходящ. Той се потушава веднага щом е достигнал целта.

2. Ставам гневен и ядосан, защото не съм приел, което е трябвало или е могло да приема, или защото не съм изискал, което е трябвало или могло да измоля. Вместо да се наложа и да си взема или приема онова, което ми липсва, ставам гневен и ядосан на лицата, от които не съм приел или изискал, или измолил, но от които е трябвало или могло да взема, изискам или измоля. Този гняв е резултат на действието и резултат на пропуснато правене. Той парализира, прави ме неспособен и слаб и често продължава дълго.
Подобно действа гневът като защита от любов. Вместо да изразя любовта си, с ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2017-05-24