Home » 2017 » May » 24 » Можем да овладеем и контролираме емоциите си
5:08 PM
Можем да овладеем и контролираме емоциите си

Загубата на самообладание и раздразнителността могат да нанесат вреда на физическото и психическото здраве. Но учените считат, че ние сме способни да се научим да запазваме хладнокръвие при среща с обстоятелства, които ни дразнят.

Представете си,например, че видео, в което участвате е пуснато в YouTube.

Въпреки че, нашите емоции могат да вземат над нас жесток контрол, ние винаги можем да бъдем по-високо от обстоятелствата и да реагираме на една или друга ситуация, така както на нас ни се иска.” – мнение на американския психолог Ари Новик. В тази връзка, той дава няколко съвета:

- Представете си, че към вас е насочена камера. В този случай за вас е по-малко вероятно да се ядосвате и ярко да изразявате своите емоции, само защото някой е паркирал на вашето място. Представете си, че това видео, примерно, е качено в YouTube. Бихте ли искали това?
- Следете дишането си. Изправете раменете и вдишайте дълбоко, а след това издишайте бавно. Дори и малко, но вашето раздразнение ще намалее.

- Разходете се, излезте, по-добре избягайте. Ако ви е възможно, за кратко отидете на място, където можете да изпуснете парата, направете няколко леки физически упражнения – подскоци, приклякания, лицеви опори, лек крос по най-близката пътека - използвайте близки варианти.

- Практикувайте емпатия. Вместо първоначално да се отнесете негативно с човека, побягнал от вас, помислете какво би могло да му е повлияло. Може би той има болен любим човек или са възникнали сериозни финансови проблеми. Мислено му пожелайте всичко при него да бъде наред и благодарете на съдбата, че във вашия собствен живот всичко е нормално.

1. Изразявайте чувствата си спокойно. Вместо да крещите на касиерката, след дългото чакане в магазина, съчувствайте й, колко тежко се да работи в час-пик.

2. Дръжте стреса си под контрол. Ежедневният контрол на стреса ще ви държи в тонус и ще възпира неговото проявление в напрегнати ситуации. Редовно правете физически упражнения, хранете се правилно, наспивайте се и релаксирайте.

Views: 597 | Added by: BACKO | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar