Home » 2017 » May » 27 » Психология на оправданията и извиненията
9:36 PM
Психология на оправданията и извиненията

Психолозите считат, че оправданията повишават самооценката и помагат да се избегне депресията. В същото време, обаче, извиненията понижават качеството на изпълнение на най-простата работа. Това сочат изследвания на учени от университет във Флорида.
Бенджамин Франклин веднъж казал : „Този, който е добър в оправданията, е малко вероятно да е добър в нещо друго.” Но както е известно, всеки медал има две страни. Вредни или полезни са извиненията?

Извиненията са вредни

„Когато имате добро оправдание за това, че не вършите работата си добре, вие я правите зле.” – смята Райън Джонсън от психологическия факултет, университет Флорида.

Той доказва, че наличието на оправдателни причини понижава продуктивността на работата при изпълнение на сравнително прости, рутинни занимания. В този експеримент са участвали 193 студенти-доброволци, които разделили на 2 групи и в течение на 15 мин. е трябвало да измислят и запишат, колкото може повече начини за използване на предмет като нож.

В неголямото помещение, където се провеждал експериментът, от говорители са пускали силни раздразнителни звуци. На първата група изпитвани било казано, че от тях не очакват добри резултати, следствие отрицателното влияние на шума върху умствената дейност. На втората група нищо не било казано.

Участниците, на които първоначално било дадено социално приемливо оправдание – отрицателното влияние на шума – изпълнили задачата много по-лошо от втората група. „Тези факти е нужно да бъдат на вниманието на работещите в сферата на образованието, тъй като на учащите често се дават групови задачи, мотиви за изпълнение, които те нямат. Такива задачи обикновено се изпълняват много лошо”, счита Джонсън.

Извиненията са полезни

„Изследванията показват, че оправданията помагат на хората да се чувстват добре, когато те се сблъскват с необходимостта да изпълнят неприятна и неочаквано затруднителна работа и се справят с нея лошо”, - казва Томас Брит, психолог от университет Клемсон.

Любопитно е, че хората, измислящи оправдания по всеки повод, се оказват по-здрави физически и по-устойчиви психически, вероятно, защото не се наслаждават на грешките си, счита той. „Погледнете хората, страдащи от депресия и ще видите, че те поемат отговорност за всичко лошо, което се е случило с тях през живота им!” – възкликва Брит.

В някои случаи извиненията са необходими, например в общуването. Когато загуби президентските избори Лех Валенса заяви: „Както казваше Пилсудски, поражение е тогава, когато ти се примириш с него. Ако не се примириш – това е временен неуспех.” Но хората реагират различно на неуспеха. Много от тях той деморализира. Търсенето на оправдания и извинения в такива случаи, психолозите признават за защитен механизъм, който помага за съхранение на самооценката и предотвратяване на депресията.

Извиненията определят качеството на живот

Изследване показва, че мениджър, който използва извинения при обяснение на своите сътрудници за взети непопулярни мерки като орязване на заплати, е считан в колектива за по-порядъчен в сравнение с този, който не обсъжда своите решения. Райън Джонсън, автор на изследване за негативното влияние на оправданията върху качеството на изпълняваната работа, признава, че се е заинтересувал от темата, когато узнал от професорите, че практиката на оправданието и извинението сред студентите е много по-разпространена, отколкото е била преди 20 години.

Views: 695 | Added by: BACKO | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar