Home » Articles » Йога на смеха

Йога на смеха

    Думите „Смехът удължава живота.“ не е само поговорка.  След 10 минутен смях, човешкият организъм действително започва да се променя към по-добро.

„Измежду всички живи същества, смехът е свойствен само за човека.“ -  казал Аристотел. Вярно, ако се замислим, само ние сме способни завистливо да се смеем, тихичко да се подхилкваме, спонтанно да избухваме в смях,  да се смеем „през сълзи“, да се усмихваме,  самодоволно да се подсмиваме. А какво да кажем за палавият сподавен детски смях? 

Както е известно, смехът е отлично лекарство.  Индусите отиват много по-далече. Те отдавна и успешно основават в цялата си страна  специализирани клубове за смях, където по всички правила учат хората правилно да се смеят. Може да се каже, че смехът в Индия отдавна се счита за нещо официално. Например, по заповед на министерството на вътрешните работи, всички индийски полицаи  задължително преминават курс по „йога на смеха“.  

     Всичко започва през 1995 г. с доктор Мадан Катария от Мумбай, който доказва, че смехът значително повишава имунитета на човек. Той разработва нов вид терапия и го нарича хася-йога /йога на смеха/.  Докторът разработва специална система, която съчетава имитация на усмивка и шумен смях в съчетание с физически упражнения и  дихателни техники. Благодарение на широката популярност на неговата школа, много бързо в цяла Индия се появяват подобни школи и клубове. 

    Популярността на школата минава пределите на Индия и вече в много страни по света са открити клубове, школи и кабинети. Създадени са много видеозаписи със строго дозирани порции смях, а телевизионни канали отделят време за лечебните увеселителни програми, които се ретранслират в болниците. Лекарите са уверени, че най-ефективно и здравословно се отразява на пациенти с хронични заболявания. Смехът  се отразява  много благотворно  при лечението на децата.

    „Първоначално, може да ви се стори странно – кикотене без причина , но смехът е заразителна емоция и затова, по средата на занятията всички  започват да се смеят шумно и от сърце“  - разказва водещ инструктор  „хася-йога“ на  компанията  Inspire2Aspire.

     По време на занятията по „хася-йога“ въздухът прониква в белите дробове със скорост до 100 км в час, а те работят на пълните 100%, което им придава еластичност, необходима за пълноценното насищане на тялото ни с кислород. Обогатената с кислород кръв захранва вътрешните органи и мозъка, подобрява се самочувствието.

    От резонансът и вибрациите, породени от смеха, вътрешните органи биват масажирани, което влияе плодотворно на цялото тяло.  Работят и укрепват коремните мускули, червата са подложени на еластичен масаж, което подобрява храносмилането.

    По време на занятията, професионалните инструктори първо се обучават да се шегуват, да виждат първо положителните страни на всяка ситуация и винаги да се движат напред, без да се фокусират върху раздразненията, свързани с работата. 

    В момента в Хонконг около 5000 души практикуват този вид весела йога. В 65 страни в света съществуват над 6000 клуба, практикуващи този тренниг.

    За работещите в офис,  в Китай  хася-йога е истински празник сред монотонността на ежедневието. При „йога на смеха“ не е необходимо да хващате палците на краката си с ръце или да се свивате на кравайче. Главното тук  е  да станете щастливи! 

    Инструкторите се шегуват  -  смехът нараства,  а производителността на труда се повишава – това са резултатите от занятията.  Смехът , както спонтания, така и принудителния, стимулират имунната система, понижава налягането и способства понижаване на теглото. 

    Изследванията потвърждават, че организмът не прави разлика между искренния смях и принудителния, главното е, да бъде шумен смях в продължение на няколко минути.

    След занятията работодателите получават отпочинал, бодър и благодарен колектив.

    „Йога на смеха“ сближава сътрудниците, подобрява емоционалния фон в колектива, повишава работоспособността, повишава способността за справяне със стреса без алкохол и сладки изделия. Особено полезни са занятията за укрепване на имунната система. „Йога на смеха“ оказва благотворно влияние на сърдечно-съдовата и нервната система. Смехът стимулира производството на хормона ендорфин, така наречения „хормон на щастието“.

    Обобщено  -  концепцията на „йога на смеха“ се състои в следното: да  се имитира смях, докато се стигне до автентичен смях. Тялото и мозъка не разпознава има ли причина за смеха или не. Цялото тяло тренира. Вътрешните органи и сърцето също. Получавате отлична кардиотренировка, Десет минути коремен смях се равняват на 30 минути кардионатоварване.  Под въздействие на смеха и нарастващите позитивни емоции, хормоналният баланс се подобрява рязко. Намаляват хормоните на стреса.  Първоначално смехът е принудителен, но само след няколко минути става съвсем истински.  20 минути активен смях се равняват на 3 часа крос.  Сутрин, ако се посмеете от сърце и до сълзи само 15 минути, ви е гарантиран бодър заряд и добро настроение за целия ден.  Например 10 минути „йога на смеха“ заменят 30 минути кардиотренировка и  получавате още един хубав бонус – 50  изгорени калории.  

Category: Йога на смеха | Added by: BACKO (2016-03-13)
Views: 690 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar