Home » Entries archive

"Няма да правиш така!"

Pic shadow
Децата обичат без съмнение. Прегръщат се без предупреждение. Смеят се без да се замислят. „Агресия – това е отчаянието на едно дете, което търси признание и любов“ – д-р Гизела Еберлайн /книга – "Страхове при здрави деца"/ Агресивното дете, както всяко друго има нужда от ласка и подкрепа от възрастен, защото агресията му е отражение на вътрешен дискомфорт и неумение да реагира адекватно на събитията в живота му. Това дете живее с усещането за отхвърляне, чувства се ненужно. Стремежът му е да стане любим и необходим. Чрез агресивното поведение детето търси начин да привлече вниманието на възрастните и връстниците си. За съжаление, начините му нямат добър резултат, а детето не знае как да ги подобри. Ние често употребяваме изразът „Няма да правиш така!“ - но има просто упражнение. Представете си частицата „не“ – как изглежда, буквите и детето, което стои пред вас и не може да чете, не знае буквите. То мисли с образи. Затова, когато кажем „слон“, то си представ ... Read more »
Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2022-04-17

МЕТОДИ И ПОДХОДИ ПРИ РАБОТА С АГРЕСИВНИ ДЕЦА

Pic shadow

Агресията, като най-общо определение, е поведение, причиняващо вреда. Агресията като форма се разделя на физическа /побой, нараняване/ и вербална/ словесна – обиди, клевети, отказ от общуване/. Тя винаги е съпроводена от негативни емоции и намерения да се причини зло. Съгласно някои теории, агресията се явява неотменна част от човешката природа.

Агресивното поведение в детска възраст е достатъчно нормално явление. Агресията на детето може да бъде насочена:

- към обкръжаващите хора извън семейството ( педагог, съученици);

- към близки хора;

- към животни;

- към себе си (скубане на косата, гризане на нокти, отказ от храна);

- към външни обекти (чупене на предмети, разрушаване на имущество);

- към символични и фантазни ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2020-12-17

Стив Бидълф

Pic shadow
"Отнасяйки се към децата с топлота и внимание, вие ги имунизирате против желанието да причинят болка и страдане на другите. Много месеци преди бебето да започне да говори, то слуша и помни почти всяка дума от вас. Най-важното нещо в умственото развитие на детето през втората година от живота е, че само тези, които обичат детето, могат да го научат на самодисциплина. Ако някой не получи любов в детството си, той просто не може да разбере какви чувства поражда и каква стойност има. Само получилият възпитание, може да се научи да възпитава другите."
Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2020-12-17

Какво се случва с детето, когато родителите го сравняват с някого, как се чувства и какви са последствията от сравнителното отношение?

Pic shadow
- "Как може Т. да получи отличен, а ти едвам четворка да изкараш?" - Убедена съм, че родителите го правят от най-добри чувства. Повечето родители са преживяли това отношение и смятат, че благодарение на него са станали успешни хора. Дали те са успяли да "забравят", когато родителите са ги отхвърляли, като са ги сравнявали с някого "Виж Т. е по-добър от теб." Това е болезнен опит, който децата пренасят в живота си като възрастни. На децата им е неприятно, унизително да бъдат сравнавяни с някого. Като възрастни те продължават да се сравняват с някого. - "Щом се държиш така, няма да те обичам." - Казаното означава - мога да те обичам, само когато ме устройваш, когато си ми удобен. Детето започва със всички сили да пренебрегва своите потребности и желания, превръща се в "антена", к ... Read more »
Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2020-12-17

Как реагират децата на гневните родителски закани, как ги възприемат и какви са последствията?

Pic shadow
- "Ще видиш ти, само се прибери", "Ще ти дам да се разбереш, като се прибереш", "В къщи ще те науча аз..." - Фрази, които изразяват, че родителят има право да постъпва с децата си както иска, без да се съобразява с техните чувства. За миг, родителят се превръща в надзирател, който наказва или опрощава. Децата, към които са отправяни подобни закани, в последствие, като възрастни, имат проблеми с началниците си, той като ги олицетворяват с родителите си - страхуват се от него и се стараят да угодят, за да избегнат наказанието. По правило, началството усеща това отношение и засилва унизителното отношение. - "Махни ми се от очите." "Изчезни", "Не мога да те гледам" - В превод тези думи, отправени към детето звучат така - "Ти ми съсипа живота. Не трябва да те има." В последст ... Read more »
Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2020-12-17

« 1 2 3 4 5 6 »