Home » Entries archive

Гневният израз към детето и как да го избегнем.

Pic shadow
Измина дълъг период от време, който подложи всички нас на сериозно изпитание - психическо и физическо. Необходимостта от социална изолация се оказа колкото полезна, толкова и вредна. Ние, родителите сме склонни - волно или неволно, да "изпращаме" към детето словесен поток, който не му се отразява добре, наранява го трайно. 1. "Остави ме на спокойствие/Махни ми се от главата." - Тази фраза означава за детето - "Не се свързвай с майка си/баща си, защото тя/той е винаги заета/зает." Детето помни това през целия си живот. КАК ДА ПОСТЪПИТЕ? - Обяснете на детето, че имате ангажимент, който ще отнеме 15,20, 30 минути и след това ще сте на негово разположение. 2. "Виж се какъв си! / Виж се на какво приличаш!" - Етикет, с който заклеймяваме детето си и който, изречен от родител ... Read more »
Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2020-12-17

Думи за цял живот

Pic shadow

Понякога в общуването с децата си, родителите използват фрази, които повлияват негативно и трайно на психиката им. Затова е необходимо да подбират много внимателно думите и изразите, ако искат да възпитат уверени и хармонично развити личности.
- "Срамувам се от теб", "Ти си срам за семейството", "Виж се, ти си позор" - С тези изрази, родителят казва на детето "Ти си моят срам". Децата, които често чуват тези думи, много искат всички да видят истинската им същност. Но привличайки внимание, те не знаят как да постъпят и се затварят в себе си. Детето няма избор, то вече е нечий срам. То е дълбоко наранено от казаните думи.
- "Цял бащичко!", "Същата като майка си" или могат да бъдат изредени плеяда от роднини. - Изреченото обрисува първо отношението между майката ... Read more »
Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2020-12-17

Криле

Pic shadow
"Малко момченце храни гълъбите. Бащата му подава хляб от пликче. От съседната пейка, стара намръщена жена викаше срещу живота, който се хранеше и срещу живота, който даваше храна. Разперените криле вдигали мръсотията. Внезапен вятър я принуди да млъкне."

М. Василева "Малки приказки за големите"

Added by: BACKO, Category:, Read more...
2017-09-17

Вени

Pic shadow

- Здрасти. И ти обичаш да се катериш по камъните. Аз много обичам. Обаче, не знаех, че тук има такива хубави. Имам и лепкави обувки, лесно се ходи по камъните. Харесва ми тук, а на теб?

Каза всичко на един дъх и огромните му черни очи очакваха отговор. Седна до мен.

- Много обичам да се катеря по камъни. И лепкави обувки, като твоите имам. Не ги взех. Не знаех, че тук има камъни за катерене. Искаш ли да седнеш на джапанката ми? Камъните са груби, ще те заболи.

- Не, добре съм. Понякога е полезно да посетиш на груб камък. А вода обичаш ли? Аз не мога да плувам. Виж, тук водата е блестяща! Не е дълбоко, щото мен ме е страх от дълбокото.

Вени изстреля новите разсъждения и скокна надолу.

- Отиди ей там, на камъните във водата, ще те снимам. - Казвам, докато го щракам, снимка след снимка.

- А пък аз днес имам рожден ден. Ставам на 10.

Извика от водата, гмурна се смело, както прави всяко дете, което не може да плува и и ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Read more...
2017-09-16

30 секунди

Pic shadow

Краят на сезона е. Въпреки това, все още има много хора в хотела. Днес е топло и мрачно. В ресторанта е тихо по време на закуска. Въздухът е свеж и наситено морски. Дишаш море! Голям кеф! На съседната маса седна религиозното семейство, което снощи се опитваше да обясни причините за житейските несгоди и начините за решаването им чрез фанатична вяра в Бога на момчето от рецепцията. С тях беше и синът им. За първи път ги видях заедно. Майката и бащата свиха ръце в юмрук, допряха го до челата си, затвориха очи и се потопиха в безмълвната си молитва. Наблюдавах момчето. То е на възраст 15-16 годишен. Прелива от енергия и живот. В тихия момент на молитвата, лицето му, тялото му бяха спокойни. Уважителното изчакване се нарушаваше само от двата пръста на дясната ръка, с които поглаждаше вилицата и издаваха неописуем момчешки глад.

30 секунди - молитва, смирение, право на избор, признание.

На лицата им е изписано спокойствие, благост и удоволствието, че са заедно. Усмихват ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Read more...
2017-09-16

« 1 2 3 4 5 6 »