Home » Entries archive

Боби.

Pic shadow

Висок детски глас стресна тишината в ресторанта на хотела. Всички обърнахме глави в посока на поздрава, където гласчето изстрелваше думи като стар картечар.

- Добро утро на всички! Аз съм Боби и ще ставам водолаз, вече имам очила и шнорхел и ще се гмуркам. Обаче първо ще закусвам. - Боби се огледа, пое дълбоко въздух и каза още по-рязко. - Избирам онази маса, щото тя е за водолазите. - още по високо повтаря - КАЗАХ, ДОБРО УТРО!

- Добро утро! - Всички ние, послушни и стъписани отговоряме в хор. Ресторантът се събуди.След закуска, Боби ме вижда във фоайето и хуква срещу мен. Ураган от въпроси и обяснения ме връхлита, а сериозно детско лице очаква от мен отговори.

- Аз сега ще ходя там, на брега и не обичам пясък, обичам вода, а за водата имам страхотни, специални очила. И шнорхел имам. Знаеш ли какво прави шнорхела? Дишам под водата с него. Сега малко съм зает, трябва да отида да се преоблека. Да си взема и пояса. На 4 съм и се казвам Боби.

Отгова ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Read more...
2017-09-16

ДОМАШНО НАСИЛИЕ

Pic shadow

Проблемът с насилието в семейството – доколко сме готови да признаем този факт или не, насилието в рамките на детско-родителските или съпружеските отношения съществуват повсеместно във всички страни и култури. Именно жените и децата най-често от всички стават жертви на сложно насилие в семейството.

Домашното насилие – това е повтаращ се цикъл, с увеличаваща се честота на физическа, сексуална, словестна, психологическа и икономическа обида и натиск по отношение на свои близки с цел упражняване над тях власт и контрол.
Целта на всяко насилие е стремежът да унизи жертвата, като това е единственият начин този, който проявява насилие да може временно да се почувства „по-голям“. Домашното насилие се явява само една тенденция, отразяваща тенденциите на насилието в световен мащаб.

Напрегнатият живот, бездуховността, стресът, социалните смущения, загубата на ор ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2017-07-15

Желания, мотиви, потребности, мисли

Pic shadow

Известна ни е поговорката „Кажи ми кои са ти приятелите /какво четеш, какво обичаш, какво е хобито ти/ и аз ще ти кажа кой си.” Друга модификация на мъдрото изречение е – „Кажи ми какво искаш и ще ти кажа кой си.” – предлага Лаура Кинг от SMUniversity. Проведеното от нея изследване на човешките желания, позволява да се говори за връзката им с личностните особености на всеки човек.

Лаура Кинг изяснява три ценни желания на 405 студенти от колежа. Отговорите са най-различни – от най-баналните „да бъда здрав и щастлив” до неочакваните, като „да ям китайска храна до края на живато си.” Но най-честите били мечтите – любов, щастие, сватба, пари, успех, самоусъвършенстване, възможност за помощ на други.

Изследването анализирало връзката между личностните особености и желания на човека и изяснило, че:

- Мъжете по-често желаят интимни отношения и власт, докато жените по-често мечтаят за щастие, добро здраве и красива външност.
- Екстровертите, за разлика ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2017-06-14

Защо често изпитваме болка?

Pic shadow

Ние често не чуваме съдбата, когато иска, моли ни да разберем нещо важно, да поправим, да се освободим от погрешни убеждения. Но винаги си струва да помним, че във всеки проблем има и дар, и ако бъдем честни със себе си, ще видим потвърждението на масата. Важно е да поемем отговорност и да приемем ситуацията с мир в душата, да си зададем въпроса: за какво ми е нужно това? Какъв важен урок носи за мен тази ситуация? Какви отрицателни черти съм създал с тази ситуация в собствения си живот?

Като правило, стереотипите в живота ни буквално заглушават гласа на сърцето ни, което винаги ни помага да разберем, как да преживеем трудностите, дава ни правдив отговор – ако сме съгласни да бъдем искрени.

Малодушието, мързелът, страхът, безотговорността винаги са готови да ни се притекат на „помощ” в трудния момент, за да ни убедят, че това ние нямаме нищо общо с това, а другите… Къде остава нашата стойност, след като позволяваме на някой да нахлува в нашия живот, изкривява го ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2017-06-14

Психология на оправданията и извиненията

Pic shadow

Психолозите считат, че оправданията повишават самооценката и помагат да се избегне депресията. В същото време, обаче, извиненията понижават качеството на изпълнение на най-простата работа. Това сочат изследвания на учени от университет във Флорида.
Бенджамин Франклин веднъж казал : „Този, който е добър в оправданията, е малко вероятно да е добър в нещо друго.” Но както е известно, всеки медал има две страни. Вредни или полезни са извиненията?

Извиненията са вредни

„Когато имате добро оправдание за това, че не вършите работата си добре, вие я правите зле.” – смята Райън Джонсън от психологическия факултет, университет Флорида.

Той доказва, че наличието на оправдателни причини понижава продуктивността на работата при изпълнение на сравнително прости, рутинни занимания. В този експеримент са участвали 193 студенти-доброволци, които разделили на 2 групи и в течение на 15 мин. е трябвало да измислят и запишат, колкото може повече начини за използване на предмет ... Read more »

Added by: BACKO, Category:, Comments (0) Read more...
2017-05-27

« 1 2 3 4 5 6 »